Hoe bescherm ik mijn houten bijgebouw tegen weer en wind?

Je houten tuinconstructie of bijgebouw krijgt het hard te verduren in de winter. Regen, wind en vrieskou tasten het hout aan. Gevolg? Vroegtijdige veroudering, slijtage of zelf verrotting. Met een paar kleine voorzorgen voorkom je nochtans aantasting van je houtconstructie door de natuurelementen. Enkele tips om het hout te behandelen.

Blootstelling aan externe factoren

Hout blijft een mooi natuurlijk materiaal, maar zonder bescherming raakt het snel aangetast. Perfecte illustratie is een bos. De natuur recycleert of verteert oud hout onder invloed van vocht, schimmels, zon en insecten. Daarom zorg je best voor een extra houtbescherming als je graag lang van je tuinhuis, afsluiting, carport of poolhouse geniet.

Kies duurzaam hout en behandel het preventief

Hoe bescherm je nu je hout tegen vroegtijdige veroudering?

 1. Kies een duurzame houtsoort buiten. De duurzaamheid van het hout hangt af van de houtsoort. Er zijn vijf categorieën, van heel resistent tot uitgesproken kwetsbaar.
 2. Behandel je hout. Je vindt heel wat effectieve middelen op de markt vandaag de dag. Beits bijvoorbeeld, een doorzichtig product dat in het hout dringt en voor een goede bescherming zorgt. Om de twee jaar breng je best een nieuwe laag aan. De houtstructuur blijft trouwens altijd zichtbaar.

Nanodry: impregneermiddel voor onbehandeld hout, composiethout en Thermowood

Nanodry is een solventmiddel met kleine nanometer-partikels dat het hout beschermt. Het dringt in het houtoppervlak en vormt een duurzame en beschermende coating. En het bemoeilijkt de aanhechting van mossen en algen, zodat anti-slipeigenschappen behouden blijven.

Voordelen?

 • Sterk waterafstotend: water parelt van het oppervlak
 • Betere weerstand tegen vuil, water en olie
 • Eenvoudig en snel aan te brengen
 • Vergemakkelijkt het reinigen en onderhouden van hout
 • Maakt geen vlekken
 • Ongevaarlijk voor glas, buitenschrijnwerk, …
 • Beschermt ook tegen UV-straling, schimmels, algen en mos
 • Onzichtbare beschermingslaag: glanst niet, geen vet effect

Welk hout gebruikt Woodproject?

Wist je trouwens dat Woodproject enkel met héél duurzame houtsoorten werkt uit categorie 1? Dat wil zeggen dat ze in feite geen onderhoud vergen en we je 20 jaar garantie bieden. Het hout mooier houden kan uiteraard wel met Nanodry.

Wens je ook je houten bijgebouw te behandelen? Bij Woodproject kan je terecht voor de aankoop van het impregneermiddel Nanodry.

 • Nanodry 1 liter: € 34,25 incl btw
 • Nanodry 5 liter: € 134,50 incl btw (= € 26,90 per liter)

Contacteer ons hier!